PH de Nachtwacht
Start Omhoog Contactpagina Inhoud

 

 

 

In dit deel van onze website vindt u de beschrijving van het pixelproject van Wil.... "de Nachtwacht"

Al geruime tijd bestond bij ons de wens om een mooi en bekend kunstwerk na te maken met behulp van PixelHobby. Uit eindelijk is onze keus gevallen op het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn te weten "De Nachtwacht". Bij het Rijksmuseum hebben we een digitale afbeelding van het schilderij gevraagd in een zo hoog mogelijk resolutie waardoor het mogelijk zou worden om een goede en mooie replica te maken. Nadat wij akkoord waren gegaan met de daaraan verbonden kosten heeft men ons een CD-Rom toegestuurd met de door ons gewenste afbeelding. De CD-Rom hebben wij dinsdag 10 juli ontvangen en gelijk op de computer gezet om te kunnen bekijken hoe e.e.a. er uit zag in het ontwerpprogramma van PixelHobby. Een werkelijk schitterende afbeelding zagen wij op ons scherm. Vervolgens hebben wij besloten in welke afmeting we de replica gaan maken, op ongeveer 50% van de werkelijke grootte namelijk 182.74 x 152.28 cm

Met hulp van de heer Verschoor van PixelHobby is het ontwerp geoptimaliseerd om te komen tot de ideale kleur keuze, hiervoor onze hartelijke dank. Tevens wordt een gedeelte van de benodigde materialen voor dit project door hem gesponsord.

 

Het korporaalschap van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, bekend als "de Nachtwacht".

de benodigde materialen:
216 basisplaten
3261 pixelmatjes (106 kleuren)

 

.
Onze inschatting is om tot een voltooiing van dit project te komen dat we een klein jaartje bezig zullen zijn om de 432.000 benodigde pixels op de juiste plaats te zetten.We streven er dan ook naar om de replica af te hebben als we volgend jaar ons eerste lustrum vieren als WiHa-Design.Inmiddels zijn de eerste basisplaatjes al voorzien van hun pixels. Indien u geinteresseerd bent in de vorderingen van dit project nodigen wij u van harte uit in onze winkel / showroom aan de Dorpsstraat 88 te Hazerswoude Dorp alwaar wij van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur aanwezig zijn.
 

.
Ook hier is Wil in eerste instantie begonnen met het pixelen van basisplaat 1, 2 enz., enz. en zo ontstaat de bovenkant van de replica. Om u een beter overzicht te geven van het gehele project heeft Wil besloten om ook fragmenten uit het schilderij te gaan maken, waardoor in eerste instantie kleine schilderijtjes ontstaan van 1, 4 of 9 basisplaten.

 

een fragment van Frans Banninck Cocq op 4 basisplaten

Door de onderliggende twee en een 3-tal naast gelegen plaatjes te pixelen ontstaat een schilderij van 9 basisplaten.

Ook Willem van Ruytenburch, staande naast Frans Banninck Cock is inmiddels gepixeld en hier afgebeeld op 9 basis plaatjes.

Het gezicht van het meisje met de kip op haar heup, links van Frans Banninck Cock op het schilderij staat precies op 1 basisplaat

.

Ook de man in het rode pak leent zich uitstekend om in een fragment gemaakt te worden. Hiernaast afgebeeld in een lijst van 9 basisplaten. Door het pixelen van de naast en onder gelegen basisplaten hebben we het schilderij vergroot naar 16 platen.

Het meisje met de kip aan de gordel is in dit gedeelte geintegreerd.

.

Hiernaast afgebeeld Willem van Ruytenburch met een partizaan

Een partizaan is een stokwapen met een steel van twee a drie meter en een lange, platte, ijzeren kling (punt), die uitloopt in een brede punt. De kling is aan de onderzijde voorzien van kleine vleugels of oren. De partizaan werd als strijdwapen gebruikt vanaf de Middeleeuwen tot in de 19de eeuw. Bij de 17de-eeuwse schutterijen diende het wapen als herkenningsteken van de luitenant.

De komende week zal Wil proberen de tamboer te pixelen en wel zodanig dat er een schilderij uit 10 basisplaten ontstaat. Hiernaast ziet u alvast het bovenste gedeelte van dit fragment, met daarop afgebeeld sergeant Rombout Kemp.

.

Ondanks het voorbereiden van de zaken voor de jaarmarkt heeft Wil toch kans gezien om de basisplaten die benodigd waren voor het schilderij van 5x2 gepixeld te krijgenAfgebeeld op dit fragment zijn Sergeant Rombout Kemp de man met de witte kraag en gildetamboer Jan van Campoort

De gildetamboer Jan van Campoort is de enige van naam bekende figuur, die niet hoefde te betalen om te mogen worden afgebeeld. De leden van het Corporaalschap van Kapitein Frans Banninck Cocq en Luitenant Willem van Ruytenburch betaalden namelijk pro rato voor hun plaats op het schilderij.

Van Campoort mocht dus vanuit financieel oogpunt gezien eigenlijk niet op de Nachtwacht, maar Rembrandt heeft hem er toch opgezet. 

.
Vandaag 4 september 2007 is Annelies Dijkman van het radio tv west programma "Vlieg" op bezoek geweest om een item van pixelhobby te maken, met name het pixelen van de nachtwacht. In ruim twee uur heeft zij materiaal verzameld voor het maken van een programma onderdeel, wat op dinsdag 11 september om 17:15 uur zal worden uitgezonden op televisie. De foto's laten zien hoe Annelies van de diverse fragmenten die reeds door Wil waren gemaakt close-up opnames maakt om zo te kunnen laten zien wat het resultaat is van het plaatsen van de pixels op de basisplaten.

 

.
Tijdens de opname hebben we laten zien hoe het pixelen in zijn werk gaat en hebben we uitleg gegeven waarom er is gekozen om de nachtwacht te maken. Niet alleen van de onderdelen van de nachtwacht, maar ook van diverse andere pixelhobby schilderijen zijn er opnames gemaakt om zo te laten zien wat er onder andere allemaal kan met de pixels. Het eindresultaat zal een item zijn van circa 2 - 3 minuten, waarvan wij hopen dat het een indruk geeft wat voor mooie hobby pixelen is.

11 september 2007 gezien op de website van westonline.nl

klik op de afbeelding voor filmpje

.
Naar aanleiding van de uitzending op TV-west, was de interesse voor het pixelen van de nachtwacht ook gewekt bij de redactie van de "Rijnwoude Koerier" op woensdag 7 november stond het navolgende stuk in de krant.
WiHa-Design: winkel met een persoonlijk karakter

Het is al weer ruim 3 jaar geleden dat WiHa-Design zich vestigde aan de Dorspsstraat 88 in Hazerswoude-Dorp. Ze begonnen toen met het machinaal borduren van handdoeken, slabbertjes, badjassen en het bedrukken van T-shirts en sweaters. Inmiddels - door verdere investeringen -  zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid! Door middel van een speciale bedrukmethode kunnen ze van alles bedrukken met kleuren die kleurvast en kleurecht zijn.

Hans Hanswijk: "Eigenlijk kun je alles bedrukken ... bekers, naamplaatjes, tegeltjes, sieraden, kaarsen, wijnkistjes en nog veel meer. We zijn onlangs op televisie geweest bij het programma "de vlieg" van TV West omdat we iets spectaculairs aan het maken zijn: met name de Nachtwacht - oorspronkelijk van Rembrandt van Rijn - in "Pixels" met het voormaat 1,5 meter bij 1,8 meter!!! Alles gemaakt door een soort Mini-Steck steentjes en alles wordt gelegd door mijn vrouw Wil, die er ruim een half jaar mee zoet is.

Nieuwe rage

Pixels zijn er in wel 312 kleuren en ze zijn voor de leeftijd van 7 - 77 jaar.

Wil Hanswijk: "Je neemt een foto of een ander plaatje en gaat beginnen en binnen de kortste keren heb je je eigen schilderijtje of schilderij. Ben je nog wat jong of hou je niet van het werken met een pincet dan zijn er ook nog de Picture Pearls, een groter soort kraaltjes waarmee je ook de mooiste dingen kunt maken.

De foto uit de krant gevoegd bij dit artikel is hier vervangen door de originele foto gemaakt door Maaike Morsink die wij van haar hebben gekregen om op onze website te plaatsen. Hiervoor onze hartelijke dank.

Onderschrift bij de foto in de krant:

Op de foto Wil Hanswijk met haar project. Hoewel herkenbaar is het nog lang niet af!

Er is zoveel mogelijk maar het is teveel om allemaal even uit te leggen. Je moet echt eens zelf komen kijken en je blijft je verbazen. Je kunt overal een persoonlijk karakter aangeven door middel van een tekst of foto".

Kado's

Voor de feestdagen kun je bij WiHa-Design kleine dingetjes kopen voor b.v. in de schoen zoals, knuffels, bekers, sleutelhanger met naam. Maar voor de iets grotere kado's zijn er ook foto's op canvas, T-Shirts, petten en sweaters met tekst of foto's ( de kleding gaat zelfs door t/m maat 10x XXL!!). Ook als vereniging, club of als je een feestje hebt zijn er mogelijk heden te veel.

Hans: "Je kunt er op blijven wachten (onder het genot van een kopje koffie) maar voor de feestdagen raad ik toch aan om een paar dagen eerder binnen te lopen want met de drukte weet je het nooit".

Nieuwe technieken

n de toekomst willen Hans en Wil Hanswijk een laser graveermachine aanschaffen waarmee ze b.v. glazen en spiegels kunnen voorzien van prachtige afbeeldingen. Blijf niet alleen door de ramen gluren maar ga echt eens naar binnen en laat je informeren over alle mogelijkheden want een persoonlijk kado is toch het bijzonderste kado en de Nachtwacht is het bekijken waard!!

tekst : Monique Koebrugge

foto : Maaike Morsink

 

Het project van Wil is ook ter ore gekomen bij de redactie van het Algemeen Dagblad Het Groene Hart en afgelopen week hebben wij bezoek gehad van de heren Peter van Eijk journalist en Eric Taal fotograaf. Onderstaand leest u het artikel wat door Peter van Eijk is geschreven en gepubliceerd in de editie AD Groene Hart van zaterdag 24 november 2007.
Zaterdag 24 november 2007
Nachtwacht in 432.000 vierkantjes
Door PETER VAN EIJK
Ga er maar aanstaan: een natuurgetrouwe kopie maken van de Nachtwacht met 432.000 minuscule plastic vierkantjes. Wil Hanswijk is er druk mee, meer dan een half jaar lang, dertig uur per week.

Wil en Hans Hanswijk in hun winkeltje. Op de achtergrond een deel van de Nachtwacht dat al af is. Op tafel werkt Wil aan een nieuw matje. FOTO ERIC TAAL
n totaal 750 manuren werk, misschien wel meer dan het origineel kostte. Het is voor het eerst dat iemand zo een omvangrijk werk in elkaar zet met pixels. En nog wel met medewerking van het Rijksmuseum. De Alphense heeft met haar man Hans een hobbywinkel aan de Hazerswoudse Dorpsstraat. Daar zit ze hele dagen met een pincet gekleurde vierkantjes op een doorzichtig plastic plaatje te bevestigen. Heerlijk vind ik dat, het is bijna verslavend. Ik ben ook helemaal trots op die Nachtwacht, zegt ze. Nog voor het einde van het jaar moet het schilderij - op de helft van de ware grootte - af zijn. Om het schilderij zo dicht mogelijk te benaderen diende Hans een verzoek in bij het Rijksmuseum. Ik heb uitgelegd waarvoor ik een foto in heel hoge resolutie nodig had. Ik moest er wel voor betalen, maar ik kreeg hem, zegt hij. 

Even uitleggen: pixels zijn de vakjes waarin een digitale foto is verdeeld, en ze worden zichtbaar bij (sterke) vergroting. Hierop is het nieuwe Pixel Hobby gebaseerd, een Nederlandse vinding die nog het meest weg heeft van Ministeck. Het bestaat ongeveer drie jaar. Het gaat wel verder dan Ministeck, want je kunt hiermee veel gedetailleerder werken, zegt Hans Hanswijk. Ministeck heeft maar 24 kleuren, dit heeft er 312. Hans Hanswijk ging enkele jaren geleden met vervroegd pensioen na sluiting van het Vliegkamp Valkenburg, waar hij verantwoordelijk was voor planning en onderhoud aan de Orion-vliegtuigen. Wil maakte vroeger uit liefhebberij zelf de kleding van de kinderen, maar dat kon ze door een ongeluk niet meer. Doordat pezen en zenuwen in haar hand waren doorgesneden - na een val door glas- had ze geen gevoel meer in haar vingers. Toen heb ik een borduurmachine voor haar gekocht, zegt Hans.

Borduren van textiel werd een hobby van beiden en van lieverlee werd hun WiHa Design bekend in Nederland. We zijn gespecialiseerd in kleine aantallen, zegt Hans. Een patroon maken we gratis, omdat we dat als hobby beschouwen. We hoeven er niet van te leven. Familiewapens borduren ze, Japanse tekens op judobanden en logos op automatten. Maar ook gewoon shirts en handdoeken.

Nadat ze steeds meer technieken erbij hadden genomen kwamen Hans en Wil op een beurs het nieuwe Pixel Hobby tegen. En ze waren meteen verkocht. Wil is in haar winkeltje ook een beetje demonstratrice, want menigeen komt langs om haar aan het werk te zien, temidden van dozen met tientallen verschillende kleuren. 2,5 uur doet ze over een matje. Het is zo leuk het werk te zien groeien. Eerst weet je niet wat het voorstelt, maar als je het naast elkaar legt, zie je de voorstelling komen, zegt ze. Ze begon ooit met een foto van een dolfijn, daarna een leeuw, een portret van Van Gogh en de laatste Orion die over Valkenburg vloog. 

Patronen worden gemaakt met de computer; ze zijn gratis te downloaden van de website (www.wiha-design.nl). De vlekjes van de digitale foto worden omgezet in een werkpatroon en het programma zoekt er de kleuren bij. Zo wordt precies berekend hoeveel je van elke kleur nodig hebt. Een dure hobby? Valt mee, zegt Hans. Een basisplaatje kost 2,50 en een matje pixels 30 cent. Je kunt zelf bepalen hoe duur je het maakt. Wil je een heel gedetailleerde afbeelding dan heb je veel kleuren nodig. Voor de Nachtwacht zijn 216 basisplaten en 432.000 pixels nodig die allemaal met een pincet worden opgebracht. Gek zou je ervan worden, lijkt me. In tegendeel, het is rustgevend. En verslavend, want je wilt nog even die ene kleur afmaken, dan ook de volgende. En nog een. Daarna gaat het nachtrust kosten, lacht Hans.

Als-ie klaar is, wordt de Nachtwacht in de winkel tentoongesteld. En we lenen hem uit voor beurzen. Maar uiteindelijk komt hij thuis aan de muur te hangen. Want ik ben helemaal idolaat van dat schilderij.

.
Begin januari heb ik samen met de heer Kooter, de lijstenmaker, de panelen op maat laten zagen bij 't Ambachtsplein te Hazerswoude Dorp en de panelen vervolgens naar zijn werkplaats gebracht. Alhier zijn de panelen aan elkaar gelijmd en vervolgens is de lijst erop gelijmd. Op 16 januari hebben we de lijst van zijn werkplaats naar de winkel getransporteerd met behulp van Leon en Erik van HBG Nederland. Hier is de lijst vervolgens op zijn plaats aan de muur gehangen.

Precies een half jaar na de start is het totale project van Wil tot een einde gekomen een replica van de nachtwacht op 50% van de ware grootte een resultaat waar we heel erg blij en trots op zijn.

Op 24 januari was RTV West, Marjolein van den Berg, weer op bezoek om opnames te maken van het eindresultaat van Wil haar project. Deze opnames samen met de vorige zullen tot een nieuw item worden bewerkt en worden uitgezonden in het programma "Vlieg" op dinsdag 5 februari.

Op dinsdag 5 februari is in het programma Vlieg van RTV West wederom aandacht besteed aan het pixelhobby project "de Nachtwacht", zoals dit door Marjolein van den Berg is vastgelegd. druk op het logo van Vlieg om het gedeelte van de aflevering te zien wat gaat over onze "Nachtwacht"  Dit programma deel is ons ter beschikking gesteld door RTVWest waarvoor onze hartelijke dank.

Hiermee is dan het verslag van dit project ten einde gekomen. Mochten er eventueel nog leuke dingen voordoen ten aanzien van dit kunstwerk zullen wij u hiervan uiteraard op de hoogte stellen via dit medium.

Naar aanleiding van dit project willen wij onze dank uitspreken aan:

de heer Verschoor van pixelhobby
Annelies Dijkman - RTV West
Monique Koebrugge - Rijnwoude Koerier
Maaike Morsing - fotoproducties
Peter van Eijk - journalist AD Groene Hart
Eric Taal - fotograaf 
de heer Kooter - lijstenmaker
V.O.F. 't Ambachtsplein
Leon en Eric - HBG Nederland 
Marjolein van den Berg - RTV West
.
 

 

Copyright 2003 - 2019  WiHa - Design
Laatst bijgewerkt: 06 juni 2017

info@wiha-design.nl                      0172-585511                       

Dorpsstraat 88

2391 BL Hazerswoude Dorp

geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 - 16:00 uur

.